oktober, november, december 2024 - Dagcursus "Eerst bewegen, dan leren"

Spinale Galant Reflex

Symptomen bij een nog aanwezige Spinale Galant reflex

Deze reflex is aanwezig bij de geboorte en moet tussen 3 en 9 maanden na de geboorte geremd zijn. Als deze nog aanwezig is kan dat de volgende problemen geven:

  • Niet stil kunnen zitten
  • Aandacht erbij houden
  • Concentratie
  • Houding
  • Soms bedplassen na het 5e levensjaar
  • Kan eventueel bijdrage aan een scoliose van de wervelkolom
  • Auditieve verwerkingsproblemen
  • Slecht lage tonen kunnen horen

Ook deze primitieve reflex kan goed behandeld worden in het Reflex Inhibitie Programma. Dit programma kan alleen van start gaan als er een “cluster” van primitieve reflexen aanwezig zijn.

Als de INPP therapeut dit bepaald heeft kan na het grote neurologische onderzoek van INPP een individueel programma samengesteld worden. Het  kind krijgt een oefening mee die speciaal voor het kind ontworpen is. Omdat de remming (inhibitie) dan opnieuw ingezet wordt krijgen de hersenen een tweede kans. De functie is tot zijn recht gekomen ook al is deze later vervuld. De reflex is na het oefenprogramma niet meer in de testprocedure fysiek zichtbaar.

De Spinale Galant reflex is ook zeer belangrijk bij het horen in het bijzonder bij lage tonen. Veel lage tonen worden overgedragen door ‘botconductie’. 

Deze reflex kan door de juiste reflexintegratie en de bijbehorende oefening geremd worden. Hierdoor heeft het kind geen hinder meer zoals het niet kunnen stilzitten meer als gevolg van de spinale Galant reflex.

In de klas is het duidelijkste gevolg van nog een actieve Spinale Galant Reflex dat het kind moeilijk kan blijven stilzitten. Dit is het kind ‘met mieren in zijn broek’ dat heen en weer zit te schuiven, wriemelt en steeds van lichaamshouding verandert, wanneer de elastiek van de broeksband of het zitten tegen de leuning de afwijkende reflex activeert. De reflex kan tevens de concentratie en het korte termijn geheugen beïnvloeden omdat deze voortdurende prikkeling altijd de aandacht van het kind opeist.

Ga terug naar de thuispagina van INPP: https://www.inpp.nl